انواع روشهای لوله کشی رادیاتور
مدت زمان مطالعه: ۷ دقیقه
رادیاتور سیستمی است که امروزه برای گرمایش خانهها به کار میرود و وظیفهی آن انتقال انرژی حرارتی به محیط اطراف میباشد. در اصل رادیاتور یک مدار گرمایشی به حساب میآید. جنس هر رادیاتور با توجه به کاربردی که دارد انتخاب میشود که معمولا فلزی یا نیمه فلزی است. برای استفاده از رادیاتورها در منازل باید لوله کشی رادیاتور به صورت مخصوص انجام شود. در این مقاله همراه ما باشید تا انواع روشهای لوله کشی رادیاتور را با هم بررسی کنیم.
فهرست مطالب
سیستمهای لوله کشی
در ابتدا به بررسی انواع سیستمهای لوله کشی میپردازیم:
- سیستم لوله کشی باز
در این مدل آب به سمت یک مخزن که با هوای باز در ارتباط است، حرکت میکند. این نوع سیستم بیشتر در چیلرها و ایرواشرها استفاده میشود.
- سیستم لوله کشی بسته
در این نوع سیستم، جریان آب در هیچ نقطهای با هوای آزاد در تماس قرار نمیگیرد. سیستم لوله کشی بسته به دو نوع تقسیم میشوند.
۱ . سیستم منبع انبساط باز
۲ . سیستم منبع انبساط بسته
قابل ذکر است که در سیستم بسته، منبع انبساط با هوای آزاد در تماس است ولی سطح آبی که با هوای آزاد در تماس قرار گرفته است، مهم نیست.
سیستمهای لوله کشی را از دو جهت دیگر نیز تقسیم بندی میکنند.
- سیستم لوله کشی تک گذر
در این سیستم آب یک بار از یک وسیله عبور میکند و سپس تخلیه میشود. وسایلی که در مسیر آب گرم بهداشتی استفاده میشوند، در این دسته قرار میگیرند. - سیستم لوله کشی گردشی
در این نوع سیستم آب بعد از این که به وسیله مورد نظر میرسد، تخلیه نمیشود، در واقع به وسیله لوله کشی تحت یک مدار میان مبدل حرارتی و مبدا به گردش در میآید. گردش آب به دو صورت میتواند انجام شود: ممکن است تحت نیروی ترموسیفون که از اختلاف وزن میان آب گرم رفت و برگشت ایجاد میشود، صورت گیرد، همچنین ممکن است به صورت اجباری و به وسیله پمپ انجام شود.
انواع سیستمهای لوله کشی رادیاتور
سیستمهای لوله کشی به دو گروه تقسیم میشوند که عبارت است از:
- سیستمهای تک لولهای
- سیستمهای دو لولهای
سیستمهای دو لولهای هم خود به دو دسته دولولهای مستقیم و دو لولهای معکوس تقسیم بندی میشوند.
استفاده از سیستم تک لولهای در لوله کشی رادیاتور ها
در این سیستم آب دیگ به وسیله یک لوله به صورت سری به رادیاتورها میرسد. در واقع آب دیگ از قسمت بالایی به طرف رادیاتورها حرکت میکند و وارد رادیاتور اول میشود و بعد از آن وارد رادیاتور دوم میشود. به همین صورت هر تعداد رادیاتور که در مسیر لوله قرار داشته باشد، آب گرم دیگ از آن عبور میکند.
این نوع لوله کشی هم در سیستم طبیعی و هم در سیستم اجباری مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از سیستم تک لولهای در لوله کشی رادیاتور یک عیب هم دارد و آن این است که رادیاتوهایی که در فاصلهی نزدیکتری نسبت به دیگ گرم قرار دارند گرمتر میشوند و رادیاتوهایی که فاصلهی آنها از دیگ بیشتر است کمتر گرم میشوند به این صورت که حتی ممکن است رادیاتور آخری گرم هم نشود.
قابل ذکر است استفاده از این سیستم برای لوله کشی رادیاتور ها در ساختمانهای بزرگ مناسب و معقول نیست و بیشتر در ساختمانهای کوچک از این سیستم استفاده میشود.
مزایای استفاده از سیستم تک لولهای در لوله کشی رادیاتور
- در این نوع لوله کشی، معمولا لوله کمتری مورد استفاده قرار میگیرد.
- لوله کشیهای تک لولهای بهترین مورد برای لوله کشی روکار هستند.
- هزینه اجرا و نصب در این نوع، نسبت به روشهای دیگر کمتر است.
استفاده از سیستم دو لولهای در لوله کشی رادیاتور ها
سیستم دو لولهای مستقیم
در این مدل سیستم آب برگشتی از رادیاتورها به صورت مستقیم به لوله برگشت متصل میشود. اگر محاسبات لوله کشی در این نوع، دقیق انجام شده باشد، آب گرم در تمامی رادیاتورها تقسیم میشود. این نوع لوله کشی رادیاتور برای ساختمانهای مسکونی و .. قابل استفاده است چون از نظر لوله کشی نسبت به سیستم معکوس بسیار به صرفهتر است. قطر لوله کشی یکی از عوامل مهم در این سیستم است که کنترل و تنظیم آب در رادیاتورها به آن بستگی دارد.
مزایا:
- محاسبات مربوط به انتخاب سایز لوله در این روش بسیار ساده انجام میشود.
- اجزای مصرفی در این لوله کشی بسیار ساده میباشند.
معایب:
- در صورت طولانی بودن مسیر لوله کشی، امکان بالانس نبودن سیستم و در نتیجه عدم تعادل به وجود میآید. در این حالت در رادیاتور هم تعادل دمایی نداریم.
سیستم دو لولهای معکوس
در سیستم معکوس بر خلاف سیستم مستقیم، آب در تمامی رادیاتورها یک مسیر ثابت را طی میکند. سیستم معکوس معمولا بیشتر در لوله کشی رادیاتورهای ساختمانهای مرتفع استفاده میشود. در این ساختمانها رادیاتورها در یک ستون و روی هم قرار گرفتهاند، در نتیجه استفاده از این سیستم بسیار مناسب و کاربردی میباشد.
مزایا:
- این لوله کشی رادیاتور، بهترین نوع لوله کشی برای منازل میباشد.
- برخلاف سیستم دو لولهای با برگشت مستقیم، این سیستم در تعادل کامل میباشد.
- در این مدل سیستم، دیگر نیازی به تنظیمات زیاد برای به تعادل رسیدن دمای رادیاتور، نداریم.
معایب:
- برخورداری از دانش فنی اطلاعات برای محاسبه سایز لوله مورد استفاده در سیستم
- در این روش سیستم لوله کشی به صورت طبیعی بالانس هیدرولیکی میباشد اما در حالتی که از فن کوئلها در اندازههای مختلف استفاده شود، به علت متفاوت بودن میزان افت فشار هر فن کوئل با دیگری، کل سیستم در حالت بالانس قرار نمیگیرد.
البته بهتر است بدانید در سیستمهای خانگی هم که از این روش استفاده میکنند، این موضوع وجود دارد، اما افت فشار در رادیاتورهای خانگی مقدار ناچیزی است به همین دلیل این موضوع قابل چشمپوشی است. به همین خاطر است که این روش در سیستمهای بزرگ مورد استفاده قرار نمیگیرد. در واقع سیستم لوله کشی با برگشت مستقیم جایگزین این روش شده است.
اتصال موازی و سری در لوله کشی رادیاتور ها
یکی از نشانههای این سیستم، اتصال هر رادیاتور به لوله رفت و برگشت بدون هیچ واسطهای میباشد. این مدل به سیستم تک لولهای معرف است.
در حالت موازی، هر رادیاتور به تنهایی بسته و از سیستم خارج میشود ولی در حالت سری در لوله کشی رادیاتور ها، به این علت که آب گرم کننده از تمامی رادیاتورها میگذرد، امکان بستن یک رادیاتور به تنهایی وجود ندارد. در این حالت تمام مسیر لوله قائم که شامل تعدادی رادیاتور است، بسته میشود.
در حالت سری لوله کشی رادیاتور ها، درجه حرارت هر رادیاتور با دیگری متفاوت است زیرا یکی پس از دیگری و به نوبت تغذیه میشوند. یکی از راههایی که به واسطهی آن میتوانید رادیاتورها را به صورت تک تک و به تنهایی ببندید، استفاده از شیر سه راهه اتصال کوتاه است. در این روش آب گرم از اتصال کوتاه رادیاتور هدایت میشود.
سخن آخر
در این مقاله سعی کردیم در رابطه با انواع سیستمهای لوله کشی رادیاتور و مزایا و معایب آنها صحبت کنیم تا شما بتوانید برای برخورداری از نتیجهی بهتر و گرمای بیشتر، انتخاب درستی داشته باشید، همچنین میتوانید از مشاورهی رایگان متخصصان الوپایپینگ در این مورد استفاده کنید.
سوالات متداول
در سیستم تک لوله، رادیاتورهایی که در فاصله دورتر از دیگ قرار دارند گرم نمیشوند.
در حالت سری