آشنایی با انواع مختلف پکیج شوفاژ دیواری
مدت زمان مطالعه: ۷ دقیقه
پکیج شوفاژ دیواری را میتوان به عنوان موتورخانهی کوچکی محسوب کرد که در واحدهای مسکونی کاربرد دارد و وظیفهی گرمایش و تامین آب گرم را به عهده دارد. پکیجها هم دارای انواع مختلفی میباشند و هر کدام از آنها مزایا و معایبی دارند. در واقع هر مدل برای کاربرد خاصی طراحی و ساخته شده اند. با ما باشید تا در ادامه با انواع این دستگاهها آشنا شویم و مزایا و معایب آنها را بررسی کنیم.
فهرست مطالب
الف) پکیج دیواری از نظر تعداد مبدل حرارتی
۱- پکیج دیواری تک مبدله
این پکیج شوفاژ دیواری از نسلهای اولیه و قدیمی پکیج محسوب میشوند و از نظر سیستم عملکرد بسیار شبیه به آبگرمکنهای سریع عمل میکند. البته این نوع پکیج امروزه تقریبا منسوخ شده و کسی از آن استفاده نمیکند. یکی از معایب این پکیجها امکان بالای رسوب گرفتن مبدل حرارتی است. وجود تنها یک مبدل حرارتی بین شعله و آب و تبادل حرارت مستقیم بین این دو یکی از علل به وجود آمدن این مشکل میباشد.
مزایا
● پمپ دائم کار نیست (خرابی کمتر پمپ)
● نداشتن دو قطعه اسیب پذیر شیر برقی و شیر سه طرفه . (هزینه تعمیر و نگهداری کمتر)
معایب
● داشتن نوسان در دمای آبگرم مصرفی و عدم کنترل مناسب دما
● میزان رسوب گیری بیشتر
۲- پکیج شوفاژ دیواري دو مبدله
در این نوع پکیج شوفاژ دیواری، یکی از مبدلهای حرارتی بین آب سیستم گرمایش و شعله مستقیم قرار گرفته است. مبدل ثانویه که در واقع صفحهای میباشد وظیفهی گرم کردن آب گرم مصرفی توسط آبگرم تولیدی در مبدل اول را دارد. این روند کار در واقع دو مزیت به همراه دارد. تولید آب گرم مصرفی با نوسانات دمایی کمتر و کاهش رسوبگیری مبدل ثانویه از مزیتهای این سیکل کارکرد است. در صورت رسوب گرفتن هم قیمت مبدل ثانویه نسبت به مبدل اصلی در پکیج شوفاژ دیواری تک مبدله ارزانتر است.
استهلاک بالای دستگاه به علت فعال بودن پمپ پکیج حتی در تابستان، زمان بر بودن تولید آب گرم و وجود قطعات اضافی در پکیج که میزان استهلاک و هزینهی تعمیرات را افزایش میدهند، از معایب این نوع پکیج شوفاژ دیواری محسوب میشوند. همچنین با توجه به موارد ذکر شده باید گفت که سختی آب یکی از موارد مهم در این نوع پکیجها است.
در زیر مزایا و معایب پکیجهای تک مبدله و دو مبدله را مقایسه میکنیم.
مزایا
● میزان رسوب گیری کمتر
● نداشتن نوسان دمای گرمای آب مصرفی و کنترل بهتر دما
معایب
● دائم کار بودن پمپ (احتمال خرابی بیشتر)
● وجود چند قطعه اضافی( نظیر شیر ۳ راهه مغزی شیر ۳ راهه) که استهلاک در ان ها زیاد است. (هزینه تعمیر و نگهداری بیشتر)
ب) پکیج شوفاژ دیواری از نظر محفظه احتراق
۱- پکیجهاي ديواري دودکش دار
این پکیج ها اکسیژن مورد نیاز احتراق را از محل نصبشان تامین میکنند. محصولات این احتراق از خروجی دودکش دستگاه خارج میشوند. در اصل کاربرد این نوع از پکیج شوفاژ دیواری در ساختمانهایی میباشد که دودکشی مناسب با کشش مطلوب دارند.
۲- پکیج دیواری فن دار
کاربرد این پکیجها در مکانهایی میباشد که طول لوله دودکش آن کمتر از چهار متر باشد. شیوهی کار این پکیج را به طور مختصر در زیر برای شما توضیح دادهایم.
در مرحلهی اول هوای تازه یا اکسیژن مورد نیاز برای احتراق توسط جدار خارجی دودکش دو جداره از محیط خارج وارد دستگاه میشود و در مرحلهی دوم مواد حاصل از احتراق توسط جدار داخلی آن دودکش، به محیط بیرون فرستاده میشود. یکی از مزیتهای قابل ذکر این دستگاه عدم نیاز به دودکش ساختمانی و مصرف اکسیژن میباشد که در نتیجهی این موارد ایمنی هم افزایش پیدا میکند.
ج) پکیج های دیواری چگالشی
در این پکیجها محصولات احتراق که هنوز داراي انرژي گرمایی هستند، برای پیش گرمایش آب سرد ورودی به پکیج استفاده میشود. چگالیده شدن بخار آب موجود در محصولات احتراق این دستگاه بعد از سرد شدن، باعث شده که این نوع پکیج ها، پکیج شوفاژ دیواری چگالشی نامیده شوند.
د) پکیج مخزن دار
این پکیجها داراي مخزن ذخیره جهت آب گرم مصرفی هستند که نوسانات دمایی آب گرم مصرفی را بسیار کاهش میدهند.
مزایا و معایب استفاده از پکیجهاي دیواري
مزایای پکیج شوفاژ دیواری
۱- استقلال واحدهاي آپارتمانی از یکدیگر
۲- عدم نیاز به فضاي موتورخانه
۳- کنترل سیستم از داخل ساختمان و دسترسی آسان
۴- سهولت در نصب و راه اندازي
۵- راندمان مطلوب و کاهش هزینهها و انرژي
۶- ابعاد کوچک
۷- تامین آب گرم در زمان کم
۸- کاهش مسیر لوله کشی
معایب پکیج شوفاژ دیواری
۱- وجود یک سیستم حرارتی در محل زندگی شما
۲- اشغال فضای آشپزخانه به اندازهی یک کابینت
۳- این دستگاه هم مانند تمامی محصولات تاسیساتی اگر به درستی انتخاب نشود و در نصب و راه اندازي آن دقت نداشته باشید، ممکن است مشکلاتی در زمان استفاده و ایمنی آن داشته باشید.
نکات مهم در انتخاب و استفاده از پکیج شوفاژ دیواری
۱- نوع دستگاه
با توجه به مطالبی که در بالا دربارهی انواع پکیجهای دیواری مطرح شد، شما میتوانید نوع دستگاه مورد نیاز خود را به راحتی انتخاب کنید.
(در صورت وجود هرگونه شک و تردید در انتخاب دستگاه مناسب مورد نیاز خود، میتوانید از مشاوره رایگان گروه تاسیسات الوپایپینگ استفاده کنید.)
۲- تامین اکسیژن دستگاه و خروج مواد حاصل از احتراق
با توجه به توضیحاتی که دربارهی انواع محفظه احتراق دستگاه ذکر شد، در صورتی که فاصلهی دستگاه با محیط بیرون از ۳ متر کمتر است، بهتر است از پکیج فن دار با دودکش دوجداره استفاده کنید. البته در مکانهایی که بیشتر از ۳ متر با محیط بیرون فاصله دارند، باید از دستگاه دارای دودکش دار استفاده شود. در این حالت می بایست دودکش با قطر ۱۵ به صورت کاملا عمودي و مجزا تا پشت بام امتداد یابد و در صورت هوابند بودن محیط، از دریچه هوای تازه دائما باز، رو به محیط خارج، جهت تامین اکسیژن مورد نیاز برای احتراق دستگاه استفاده شود.
۳– استفاده از رسوب گیر مغناطیسی برای جلوگیری از رسوب گرفتن دستگاه
۴- در تمامی پکیجهای دیواری اولویت گرمایش با آب گرم مصرفی است، در این صورت باید دقت کنید که استفاده بی وقفه از آب گرم ممکن است منجر به سرد شدن سیستم گرمایش شود.
۵- محل نصب پکیج نباید بالاي اجاق گاز و سایر وسایل گرمازا باشد.
۶- در زمان نصب هر مدل پکیج شوفاژ دیواری باید دقت کنید که محل نصب باید حداقل ۱۲۰ از زیر، ۱۵ از کنار، ۱۰۰ از مقابل و ۳۰ از بالا تا زیر دریچه دودکش فاصله داشته باشد و هر مقدار فاصله عمودي پکیج تا دودکش را بیشتر بگیرید، به مکش بهتر دودکش کمک میکند.
۷- استفاده از صافی های مرغوب در خط برگشت پکیج، جهت جلوگیری از خرابی پمپ و نیز مسدود شدن لولههای مبدل الزامی ست. فيلتر صافي پكيج (فيلتر داخلي) می بایست محکم و با کيفيت باشد، و درپوش آن می بایست به راحتي باز و بسته شود؛ زيرا اين درپوش در بسياري از اوقات توسط مصرف کننده بايد باز و تميز شود. به همین خاطر بايد به راحتي و با يک آچار معمولي باز شود.
سخن آخر
در این مقاله با مزایا و معایب استفاده از پکیج شوفاژ دیواری، انواع آن و مزایا و معایب هرکدام از مدلها آشنا شدید. بنابراین با خواندن این مقاله به راحتی میتوانید برای سیستم گرمایش ساختمان خود، بهترین انتخاب را داشته باشید؛ ولی باز هم بهتر است برای اینکه خیالتان از همه جهت راحت باشد، از یک متخصص در این زمینه استفاده کنید.
سوالات متداول
پکیج دیواری فن دار
صافی های مرغوب در خط برگشت پکیج