اصول لوله کشی ساختمان ( تمام نکات مهمی که به آن نیاز خواهید داشت)

مدت زمان مطالعه: ۱۱ دقیقه

اصول لوله کشی ساختمان موردی است که در این مقاله قصد داریم به توضیح آن بپردازیم. در طول تاریخ همواره انسان‌ها به دنبال محیطی امن برای سکونت بوده‌اند. محیطی که در آن از انواع خطرات ایمن باشند. امروزه با پیشرفت علم و فناوری و ساخت ساختمان‌هایی با رعایت استانداردهای ایمنی، امنیت و سلامت افراد بیش از گذشته تامین می‌شود. یکی از مهمترین استانداردها در ساخت و سازی ایمن، رعایت قوانین لوله کشی است. این اصول که مشتمل از قوانین جهانی لوله کشی است، تضمین کننده سلامت ساکنین ساختمان است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا پایان مقاله همراه ما باشید.

لوله کشی ساختمان

آشنایی با اصول لوله کشی ساختمان

یکی از مهم‌‌ترین مراحل در اصول لوله کشی ساختمان، تدوین و تهیه نقشه لوله کشی است. اینکار به شما کمک می‌کند تا مسیر عبور لوله‌ها، اتصالات و .. را از قبل برنامه ریزی کنید و با آگاهی اقدام به خرید لوازم مورد نیاز کنید. بدین ترتیب در هزینه، وقت و انرژی شما صرفه جویی می‌شود. برای استفاده از خدمات لوله کشی در اصفهان بر روی لینک درج شده کلیک کنید.

نکات کلی در اصول لوله کشی ساختمان

۱-در ابتدا نقشه‌های لوله کشی را با نقشه‌های معماری، سازه و برق بررسی کنید و مسیر عبور لوله‌ها را تنظیم کنید.

۲-دارا بودن گالوانیزه درزدار برای همه‌ی لوله‌های آب سرد و گرم و برگشت آب گرم بسیار مهم است. حتی وزن لولهها باید به طور متوسط din 2440  يا BS _1387 باشد. توجه داشته باشید که استفاده از اتصالات مشکی هرگز در اصول لوله کشی ساختمان قابل قبول نیست. همچنین برای اتصال لوله‌های دندانه دار می‌توانید از خمیر، کنف، نوار تفلون یا سایر مواد استاندارد و تایید شده استفاده کنید.

۳-در هر طبقه انشعاب آب مصرفی از رایزرها باید دارای شیر فلکه در فضای داخل واحد مسکونی باشد. همچنین داخل سقف کاذب در سیستم لوله کشی توکار، باید دریچه آلومینیومی به ابعاد ۲۵*۲۰ سانتی‌متر قرار داده شود تا دسترسی میسر شود. البته در داخل فضای شفقت لوله‌ها که امکان دسترسی مناسب باشد، نیز می‌توانید این دریچه را نصب کرد.

۴-عبور لوله‌ها به صورت مورب در لوله کشي روکار يا توکار در زير سقف يا ديوار ممنوع مي‌باشـد. همچنین در اصول لوله کشی ساختمان، مهم است که لوله‌ها به صورت راست (شاقولي) و موازي يا عمود بر ديوار، تيغه‌ها و سقف‌ها نصب شوند. لوله‌ها باید در برابر خطر شكستگي محافظت شوند و داراي بست مناسب باشند تا مانع بروز لرزش يـا ضـربه به هنگام بهره برداري گردند. این موضوع را در زمان نصب توالت فرنگی در اصفهان هم باید مدنظر قرار دهید.

۵-در بالای دستگاه‌های برقی و تابلوهای‌ برق نباید لوله نصب شود اما اگر مسیر عبور لوله از محل‌های ذکر شده اجباری باشد، باید در زیر لوله‌ها از سینی قطره گیر استفاده شود.

۶-در اصول لوله کشی ساختمان، آمده است که عبور لوله‌های آب مصرفی از دیوار بایستی با غلاف  PVC به قطر ۲ سایز بالاتر از قطر لوله انجام شود.

۷-در تنظیم و نصب لوله‌های افقی آنچه مهم است این است که شیب یکنواخت داشته باشند. حداقل معادل ۲ در هزار نسبت به نقاط پایین لوله کشی!

۸-در تنظیم و نصب لوله‌های قائم، آنچه مهم است این است که در محل گذر لوله از یک طبقه به طبقه دیگر، نباید از اتصال بازشو (مهره، ماسوره، فلنج و ..) استفاده کرد.

طراحی نقشه لوله کشی در الوپایپینگ

۹- دیگر مورد مهم در اصول لوله کشی ساختمان، این است که استفاده از لوله کروم خرطومي در فاصله بین شير پيسوار تا شير مخلوط مخصوصا برای آب گرم مصرفي اصلا مجاز نیست. در نتیجه می‌توانید از نوع دیگری از لوله کروم که مورد تایید دستگاه نظارت است، استفاده کنید.

۱۰-ارتفاع نصب شیرآلات آب سرد و گرم مصرفي و لوله‌هاي فاضلاب باید به شرح زیر باشد:

  • شیرآلات دستشویی با شیر مخلوط توکاسه دو پایه: ۵ ۵۰ سانتی متر
  • لوله فاضلاب دستشویی با شیر مخلوط توکاسه دو پایه: ۳ ۴۵ سانتی متر
  • شیرآلات دستشویی با شیر مخلوط تو کاسه تک پایه: ۵ ۵۵ سانتی متر
  • لوله فاضلاب دستشویی با شیر مخلوط تو کاسه تک پایه: ۳ ۴۵ سانتی متر
  • شیرآلات ظرفشویی با شیر مخلوط دیواری: ۵ ۱۰۵سانتی متر
  • لوله فاضلاب ظرفشویی با شیر مخلوط دیواری: ۳ ۴۵ سانتی متر
  • شیرآلات ماشین لباسشویی: ۵ ۷۵سانتی متر
  • لوله فاضلاب ماشین لباسشویی: ۵ ۷۰سانتی متر
  • شیرآلات ماشین ظرفشویی: ۵ ۷۵ سانتی متر
  • لوله فاضلاب ماشین ظرفشویی: ۵ ۷۰ سانتی متر
  • شیرآلات فلاش والو: ۵ ۹۰ سانتی متر
  • شیرآلات فلاش تانک(ارتفاق شیر پیسوار): ۵ ۱۶۰ سانتی متر
  • شیرآلات فلاش تانک(ارتفاع محور افقی مخزن): ۵ ۱۸۵ سانتی متر
  • شیرآلات توالت فرنگی(ارتفاع شیر پیسوار): ۳ ۴۵ سانتی متر
  • شیرآلات دوش یا زیر دوش پیش ساخته: ۵ ۱۰۰ سانتی متر
  • شیرآلات دوش بدون زیر دوش پیش ساخته: ۵ ۹۰ سانتی متر
  • شیرآلات شیر مخلوط توالت (شلنگی): ۳ ۴۵ سانتی متر
  • شیرآلات ظرفشویی با شیر مخلوط تو کاسه تک پایه: ۵ ۵۵ سانتی متر
  • شیرآلات شیر مخلوط وان: ۵ ۷۰ سانتی متر
  • شیرآلات شیر تکی شلنگی: ۵ ۶۰ سانتی متر
  • شیرآلات تی شور: ۵ ۶۰ سانتی متر
  • فاصله محور توالت شرقی از دیوار پشت برای شیرآلات : ۲ ۲۵ سانتی متر
  • فاصله محور توالت فرنگی از دیوار پشت شیرآلات: ۲ ۳۰ سانتی متر
  • حداقل فاصله محور توالت شرقی از سطح دیوار تمام شده جانبی برای شیرآلات: ۵ ۴۵ سانتی متر
  • حداقل فاصله محور توالت فرنگی از سطح دیوار تمام شده جانبی برای شیرآلات: ۵ ۴۵ سانتی متر
  • ارتفاع نصب لوله های رفت و برگشت گرمایش و سرد و گرم مصرفی پکیج یونیت حرارتی دیواری از کف تمام شده برای شیرآلات: ۵ ۱۲۰ سانتی متر
  • ارتفاع نصب دستگاه پکیج (لبه زیرین دستگاه) از کف تمام شده: ۵ ۱۴۰ سانتی متر
سرویس و تعمیر لوله کشی حمام - الوپایپینگ

اصول لوله کشی روکار ساختمان

  1. باید نصب شیرهای قطع و وصل آب مصرفي سرويس‌ها ٥٠-٤٥ سانتي متر بالاتر از کف تمـام شـده باشد. همچنین در آشپزخانه‌ها، اگر امکان نصب شیر فلکه در زير کابينت يـا سينک ظرفشويي وجود ندارد، باید۱۱۰ سانتي متر (بالاتر از کابينت زميني ) به شکل روکار نصب شود و اگر اين امكان وجود دارد، درست‌تر و بهتر است که شير فلکه آشپزخانه نيز همانند سرويس ها ٥٠ تـا ٤٥ سانتي متر از کف تمام شده بالاتر باشد. این موضوع را باید در زمان نصب پمپ و تانک در اصفهان هم در نظر داشته باشید.
  2. لوله کشی آب سرد و گرم مصرفي تغذيه آشپزخانه و سرويس‌ها بایستی به شکل روی کـار و روي كاشي در ارتفاع ٣٠-٣٥ سانتي متر از کف تمام شده در مسير مناسب اجراء شود. در نتيجه باید شیر مخلوط سينك ظرفشوئي از نوع توکاسه با لوله و شير پيسوار نصب شود. در ايـن صـورت کابينـت زميني در فاصله ۵ الی ۷ سانتی ‌متری دیوار قرار بگیرد و عرض رويه کابينت ٥ الـي ٧ سانتيمتر بـيش از عرض کابينت باشد. توجه داشته باشید که مطـابق اسـتاندارد ديتيـل  S.D.M-600-100 شـير فلکه قطع و وصل ماشين لباسشويي باید در زيـر سيني سینک ظرفشویی و در مجاورت ماشين لباسشویي نصب شود تا دسترسي به آن به سادگی میسر شود.
  3. لوله تخليه فلاش تانك ايراني باید با بست دو پايه بر ديوار نصب شود. بـه طوری کـه ٣ سـانتي متر بـا ديوار فاصله داشته باشد تا بدین ترتیب لوله آب از پشت آن قابل عبور باشد.
آب سرد و گرم

اصول لوله کشی ساختمان در عایق کاری لوله‌ها

  1. زمانی که به ناچار لوله آب گرم از پشت یخچال عبور می‌کند، باید حتما لوله، عایق شود و با ورق پوشانده شود.
  2. مطابق اصول لوله کشی ساختمان باید از مفتول گالوانیزه، برای عایق کاری استفاده کنید و همچنین فاصله لوله‌های موازی، باید به حدی باشد که عایق بندی لوله‌ها و دسترسی به شیرها برای بازدید و تعمیر به راحتی انجام شود.
  3. به غیر از سرویس‌ها اگر جایی به اجبار لوله‌های آب سرد، از زیر کف عبور کردند، باید برای جلوگیری از برخورد مصالح ساختمانی با لوله، لوله‌ها را با نوار ضد رطوبت پرایمر پوشاند.
  4. در اصول لوله کشی ساختمان، مهم است که تمامی لوله‌های روکار و عایق شده در زير سقف پيلوت يا زيرزمين و داخل موتورخانـه جهـت حفاظت عايق با کرباس و ماستیک و با دو دست رنگ روغن پوشیده شوند.
  5. زمانی که کار روزانه تعطیل می‌شود، باید انتهای باز لوله‌ها را بپوشانید تا مواد خارجی وارد آن‌ها نشوند.
  6. رنگ زدن، پوشاندن و دفن کردن و یا عایق بندی کردن لوله‌ها قبل از بازرسی و تایید و متر ممنوع است!
  7. دهانه باز لوله‌های پخش آب گرم و سرد مصرفی که ادامه لوله کشی آن‌ها برای زمانی دیگر برنامه ریزی می‌شود و یا اینکه در زمان‌های دیگر باید به لوازم بهداشتی و دیگر مصرف کننده‌های آب متصل شوند، باید بلافاصله با درپوش موقت بسته شوند. این مهم از دیگر اصول لوله کشی بود که باید به آن توجه شود.
  8. در ساختمان‌هایی که لوله کشی آب مصرفی به شکل توکار انجام می‌شود، باید در هر طبقه لوله‌هاي آب مصرفی سرويس‌ها در داخل سقف کاذب همان طبقه برای لوله‌های آب سرد از بالا به پایین با نوار پرایمر و برای لوله‌های آب گرم از بالا به پایین عايق پشم شيشه استفاده شود. بسیار حائز اهمیت است که عبور لوله در زير كف سازي سرويس‌ها به هیچ عنوان مجاز نیست!
عایق کاری لوله ها

شستشو و آزمایش مطابق اصول لوله کشی

برای همه لوله‌هاي آب مصرفي پس از اجرا و تنظيم فواصل و ارتفاعات و همچنین پس از تکميل نصب بست استاندارد و رفع معايب جزیی و شست و شوي لوله‌ها با فشار ۱۰ ATM (به استثنای ساختمان‌هاي بلند مرتبه که موردي مشخص خواهد شد) باید تست هيدروليكي انجام شود و سپس به مدت  ۲۴ ساعت بدون افت فشار گیج در حضور ناظر نتيجه، صورتجلسه تنظیم شود.

روش صحیح ضدعفونی در اصول لوله کشی

پس از شست و شو و تست، باید ضد عفوني سیستم‌های آبرساني به يکي از روش‌های زير انجام شود:

  1. با محلول کلر ۵۰ جزء در یک میلیون جزء آب سیستم آب رسانی یا قسمت‌هایی از آن را پر کرده و برای ۲ ساعت در همین حالت نگه دارید و سپس برای تمیز کردن آب را با سرعت تخلیه کنید و مورد استفاده قرار دهید.
  2. بامحلول ۲۰۰جزء کلر در يک ميليون جزء آب تمام سطح داخل منبع آب آشامیدنی را شسته و سپس برای تمیز کردن آن پس از ۲ ساعت از آب پرفشار استفاده کنید.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم تا اصول لوله کشی ساختمان را به شما عزیزان آموزش دهیم، از نکات کلی گرفته تا جزئیات قوانین لوله کشی را برای شما مفصلا شرح دادیم. به امید آن که با مورد اهمیت قرار دادن این استانداردها، ساختمانی ایمن برای خود و عزیزانتان فراهم کنید. البته در این مسیر ما نیز در کنار شما هستیم. کارشناسان مجرب الوپایپینگ که پس از گذراندن آزمون‌هایی سخت وارد این مجموعه شده‌اند، آماده خدمت رسانی به شما هموطنان عزیز هستند.

سوالات متداول

شرایط لوله کشی در بالای دستگاه‌های برقی و تابلوهای‌ برق به چه صورت است؟

نباید در این قسمت‌ها لوله نصب شود اما اگر اجباری باشد، باید در زیر لوله‌ها از سینی قطره گیر استفاده شود.

شرایط عبور لوله آب گرم از پشت یخچال به چه صورت است؟

باید حتما لوله، عایق شود و با ورق پوشانده شود.

5/5 - (1 امتیاز)
برچسب ها :
سوال فنی داری از ما بپرس!!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

ممکن است این مطالب را هم دوس داشته باشید!

مطالب مرتبطی موجود نیست