لوله کشی پنج لایه + تمامی نکات مربوط به اجرای آن ✅
مدت زمان مطالعه: ۷ دقیقه
لوله کشی پنج لایه یکی از مواردی است که در چند سال اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده است. تا چند سال پیش، لوله کشی ساختمان با استفاده از لولههایی مانند لوله پلیمری و فلزی انجام میشد. پس از مدتی استفاده از لولههای آهنی و گالوانیزه به دلیل معایب مختلف بسیار کم شد و به جای آن لولههای ۵ لایه جایگزین شدند. ۵ لایه تشکیل دهنده این لولهها شامل دو لایه داخلی و خارجی پلیمر، دو لایه چسب و یک لایه آلومینیوم میباشند. لوله کشی پنج لایه، یک روش جدید و بسیار کاربردی است که به سبک کلکتوری در لوله کشی ساختمان استفاده میشود. نام دیگر این روش لوله کشی، سیستم لوله کشی BTS یا لوله کشی ۵ لایه نیوپایپ میباشد. در این روش اصول و قوانین خاصی وجود دارد و برای کنترل لولهها در زمان تعویض و تعمیر قطعات، طراحی و اجرای کار، نیاز به متخصص در این زمینه است.شما میتوانید در این کار از متخصصان الوپایپینگ در این زمینه کمک بگیرید.
فهرست مطالب
مزیت استفاده از لوله کشی پنج لایه
همانطور که قبلا گفتیم، این لولهها از پنج لایه تشکیل شده اند و همین موضوع سبب میشود تا ویژگیها و مزیتهای مختلفی را داشته باشند و استفاده از آنها در لوله کشی افزایش یابد. حال با ما همراه باشید تا به بررسی این مزایا بپردازیم.
داشتن مقاومت بسیار زیاد در برابر تغییرات دمایی
تنها نوع لوله که در برابر دمای زیاد آب، مقاومت بالایی دارد، همین لوله پنج لایه است. بنابراین از این لوله حتی در لوله کشی پکیج و شوفاژ هم بهره میبرند. بیشتر لولهها، حتی لولههایی که از جنس پلیمر هم هستند در برابر افزایش دما، طول یا عرضشان تغییر میکند ولی به دلیل وجود آلومینیوم در لولههای ۵ لایه، تا دمای ۹۰ درجه و بالاتر نیز دچار تغییر نمیشوند.
عدم نیاز به استفاده از فیتینگ در زمان انجام لوله کشی پنج لایه در سیستم آبرسانی
نیاز نداشتن به فیتینگ در زمان لوله کشی آب، دلیل دیگر برای محبوبیت این نوع لوله کشی است. عملکرد فیتینگها مانند زانویی است و سبب کاهش فشار آب میشوند، اما لولههای ۵ لایه، حالت رولی شکل و انعطاف پذیر دارند و دیگر نیاز به زانویی ندارند.
مقاومت لوله در برابر ضربه و فشار
یکی از مشکلات متداول در لوله کشی، نشتی در لولههای آب است. در صورت استفاده از سیستم لوله کشی پنج لایه، به دلیل وجود دو لایه پلیمر در ساختار لوله، دیگر با این مشکلات مواجه نخواهید شد.
عدم ایجاد زنگ زدگی و خوردگی لوله در سیستم لوله کشی آب ساختمان
لایههای موجود در لوله ۵ لایه، از بروز زنگزدگی و خوردگی جلوگیری میکنند. همچنین با ایجاد زنگزدگی طعم آب تغییر میکند که در این لولهها، این مشکل هم وجود نخواهد داشت.
مراحل اجرای لوله کشی پنج لایه ساختمان
حال که با ماهیت لوله کشی پنج لایه آشنا شدید، نحوه اجرای آن را با هم بررسی میکنیم.
اولین مرحله لوله کشی ۵ لایه؛ برش لوله
در زمان انجام لوله کشی، نیاز به سایزهای مختلف لوله است. بریدن رولهای ۱۶ تا ۳۲ میلیمتر لوله ۵ لایه، توسط قیچی مخصوص و بریدن سایزهای ۴۰ و ۵۰ و ۶۳ میلیمتر توسط دستگاه لوله بر انجام میشود. با قرارگیری درست لوله بین قیچی، برش آن به صورت کاملا صاف انجام میشود.
دومین مرحله لوله کشی؛ خم کردن لوله ۵ لایه
خم کردن لوله ۵ لایه بسته به قطر و سایز آنها با سه روش دست، فنر مخصوص و دستگاه خم کن انجام میشود. خم کردن سایزهای پایین لوله با قرار دادن دو انگشت شست در محل میانه لوله و خم کردن، سایز متوسط را با فنر و سایزهای بین ۱۶ الی ۳۲ میلیمتر را با دستگاه مخصوص انجام میدهند.
سومین مرحله لوله کشی؛ کالیبراسیون
نصب صحیح لوله و اتصالات، برای ارتباط صحیح و اصولی بین آنها، بسیار اهمیت دارد. کالیبر کردن لوله نیز امری بسیار پر اهمیت است. اجرای لوله کشی پنج لایه بدون این کار، غیر مجاز است. کالیبراسیون به دو دلیل باید انجام شود:
۱ – پس از برش لوله با قیچی، برای اینکه شکل لوله به حالت دایره برگردد.
۲ – برای ایجاد پخ ۴۵ درجه در دهانه ورودی لوله تا ورود اورینگ را امکانپذیر کند.
ابزار کالیبر کردن لوله با سایزهای مختلف، متفاوت است. برای اینکه لوله پنچ لایه را کالیبره کنید، باید ابزار تنظیم را به آب آغشته کنید. سپس آن را وارد لوله کنید و خلاف عقربه ساعت بچرخانید. با انجام این کار، یک شکل دایره در درون سطح مقطع لوله ایجاد میشود که با تیغه ابزار، میتوان تنظیم صاف و یا پخ ۴۵ درجه را انجام داد. برای خارج کردن ابزار تنظیم نیز، بدون هیچگونه چرخشی، ابزار را به بیرون بکشید.
چهارمین مرحله؛ اجرای لوله کشی پنج لایه
در این مرحله اجرای لوله ۵ لایه و اتصالات آن به سه روش اتصالات کوپلی، اتصالات پرسی و اتصالات دنده ای نیوپایپ را بررسی میکنیم.
اتصالات کوپلی
در لوله کشی پنج لایه ساختمان، برای ایجاد ارتباط بین لوله پنج لایه و اتصالات کوپلی، ابتدا باید به وارد کردن مهره روی لوله اقدام کرد. بعد از اینکه لوله را طبق اصول گفته شده، کالیبر کردید، شروع به وارد کردن حلقه برنجی روی لوله کنید. نباید به هیچ عنوان به این حلقه برنجی فشار وارد کنید؛ چرا که سبب شکستگی و نشتی میشود. در نهایت باید از محلول رقیق آب و مایع ظرفشویی به بدنه اتصال کوپلی بزنید و آن را با دست فشار دهید تا وارد لوله شود و مهره را روی آن ببندید تا عمل آب بندی تکمیل شود.
اتصالات پرسی
به علت یکپارچه بودن ماسوره و اتصال، در اتصالات پرسی در لوله کشی پنج لایه، با استفاده از دو ارُینگ روی ماسوره، پس از پرس نمودن، عمل آب بندی انجام میشود.
اتصالات دندهای نیوپایپ یا رزوهای
اگر در لوله کشی پنج لایه ساختمان، از اتصالات دندهای نیوپایپ استفاده میکنید، ابتدا باید مهره را روی لوله قرار دهید. سپس اقدام به کالیبر کردن لوله کنید و در نهایت حلقه ماسوره را به داخل لوله فرو کنید. در این اتصال باید تک اورینگ ماسوره، به پخ ۴۵ درجه اتصال وارد شود. برای اینکه اصطکاک بین سطح داخلی لوله و اورینگ کم شود، میتوان از محلول رقیق آب و مایع ظرفشویی استفاده کرد. برای آب بندی نیز توسط نیروی وارد شده به آچار و مهره حلقه ماسوره و با بستن مهره بر اتصال دندهای، حلقه ثابت میشود.
پنجمین مرحله؛ اجرای لوله کشی پنج لایه با دستگاه پرس شارژی – هیدرولیکی
برای مرحله پرس کردن اتصالات لوله کشی پنج لایه ساختمان از این دستگاه استفاده میشود. این دستگاه یک برد و یک سیستم هیدرولیکی پیشرفته دارد که استفاده درست از آن، سبب افزایش عمر دستگاه میشود. دستگاه پرس دارای قطعات زیر است:
۱ – جعبه پرس که شامل دستگاه پرس، شارژر و باتری است.
۲ – جعبه فک که شامل فکهای ۱۶ تا ۳۲ میلیمتری است.
مشخصات دستگاه نیز با یک برچسب روی بدنه پلاستیکی دستگاه نصب شده است.
جمع بندی
در این مقاله در مورد لوله کشی پنج لایه صحبت کردیم و مزایا و مراحل انجام آن را بررسی کردیم. همانطور که گفته شد لوله کشی ساختمان کاری بسیار تخصصی است و حتما لازم است از افراد متخصص در این زمینه بهره ببرید. مشاوران ما در شرکت الوپایپینگ شما را در این زمینه راهنمایی خواهند کرد.
سوالات متداول
دو لایه داخلی و خارجی پلیمر، دو لایه چسب و یک لایه آلومینیوم
داشتن مقاومت بسیار زیاد در برابر تغییرات دمایی- عدم نیاز به استفاده از فیتینگ- مقاومت لوله در برابر ضربه و فشار- عدم ایجاد زنگ زدگی و خوردگی لوله