لوله کشی کولر گازی؛ تمامی نکاتی که به آن نیاز دارید
مدت زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه
لوله کشی کولر گازی موضوعی است که در این مقاله قصد داریم به بررسی آن بپردازیم. با ما همراه باشید. مبرد از داخل لوله های مسی در میان قسمتهای مختلف یک دستگاه تبرید مکانیکی گذر میکند. این مسیرها به نام خطوط مایع مبرد یا لوله کشی مبرد معروف هستند. در میان اواپراتور و ورودی کمپرسور، یک خط مکش لوله کشی وجود دارد که مبرد گازی را به کمپرسور میرساند. باید به این نکته دقت کرد که در زمان افت فشار کاری در اوج بار، اندازه خط مکش باید مناسب باشد. در ضمن، این خط باید توانایی این را داشته باشد که بازگشت روغن را از اواپراتور به کمپرسور انجام دهد حتی در شرایطی که حداقل بار وجود دارد.
فهرست مطالب
- بریدن لوله مسی برای شروع لوله کشی کولر گازی
- خم کردن لوله برای انجام لوله کشی کولر گازی
- گشاد کردن لوله در انجام لوله کشی کولر گازی
- لاله کردن (پرچ کردن) لولهها
- جوشکاری
- نصب تکیه گاه (ساپورت) در انجام لوله کشی کولر گازی
- لوله گذاری
- سینی کشی برای انجام لوله کشی کولر گازی
- لوله کشی درین
- جمع بندی
- سوالات متداول
بریدن لوله مسی برای شروع لوله کشی کولر گازی
برای انجام لوله کشی مسی کولر گازی در اصفهان لازم است اقدام به بریدن لولهها کنیم. حتما باید لولهها با استفاده از لوله بر با سایز مناسب بریده شوند و به هیچ عنوان نباید از اره و یا وسایل مشابه استفاده کرد. سر لوله بریده شده باید کاملا صاف باشد، در غیر اینصورت مشکل نشتی از سر فیتینگها رخ میدهد. باید در سر لولهها، بعد از بریدن آنها و در تمامی لولهها چه بریده شده و چه بریده نشده و حتی اتصالات نظیر تقسیم کنندهها نیز از پلیسه گیر استفاده کرد.
خم کردن لوله برای انجام لوله کشی کولر گازی
این کار نیز در زمان انجام لوله کشی کولر گازی لازم است چرا که این کار منجر به کاهش اتصالات و جوشها میشود و سبب کیفیت کار میشود. یعنی احتمال نشتی مبرد را کاهش میدهد و مقاومت لوله را به دلیل افزایش شعاع انحنا در برابر حرکت مبرد، کاهش میدهد.
خم کردن لوله با دست: زمانی که لولهها بسیار نازک باشد (۶٫۳۵ تا ۱۲٫۷ ɸ) با دست میتوان خم کردن را انجام داد.
خم کردن مکانیکی: در این روش با خم کن دستی یا الکتریکی یا فنر انجام میشود و برای لوله با سایز متوسط به بالا (۶٫۳۵-۶۷ ɸ) استفاده میشود.
گشاد کردن لوله در انجام لوله کشی کولر گازی
در لوله کشی کولر گازی، زمان اتصال دو لوله به یکدیگر برای لولههای سخت، از بوشن مناسب و استاندارد استفاده میکنیم و برای لولههای نرم، با گشاد کردن یک سر از لولهها، سر دیگر را داخل آن وارد کرده، سپس جوش میدهیم. جهت و سمت این گشاد کردن، میبایست خلاف جهت عبور مبرد باشد تا افت فشار کمتری به وجود آید. شما میتوانید در این مورد از خدمات نصب کولر گازی اصفهان الوپایپینگ هم استفاده کنید.
لاله کردن (پرچ کردن) لولهها
برای انجام لوله کشی کولر گازی، در محل اتصال لولههای مبرد به دستگاه میبایست لاله کردن صورت گیرد. این عمل میبایست با ابزار مخصوص و از نوع رزوه دندهای و برای سایزهای بالاتر و ضخامتهای بیشتر از نوع هیدرولیکی انجام شود.
جوشکاری
جوشکاری نیز یکی از کارهای لازم برای انجام لوله کشی کولر گازی است. برای انجام جوشکاری دو سر لوله مسی، باید از روش گشاد کردن لوله یا بوشن استفاده کرد. جوشکاری لوله با روش لاله کردن و یا جوشکاری سر به سر لوله (بدون گشاد کردن) به هیچ وجه نباید انجام شود چرا که مورد قبول نیست.
در زمان جوشکاری، برای جلوگیری از تشکیل کربن بر سطح داخلی لوله و بروز کیپی در لوله مویین و اختلال در عملکرد کمپرسور، باید از گاز نیتروژن با فشار مناسب ۱٫۴ psi تا ۲٫۸ psi در داخل لوله استفاده نمود.
در صورتی که در حین جوشکاری لوله مسی با گاز ازت، از گیج استفاده شود، حجم گاز طوری خواهد بود که اکسیژن در لوله کشی وجود نخواهد داشت و لوله کشی دچار اکسیداسیون نخواهد شد.
در صورتی که در حین جوشکاری لوله مسی با گاز ازت، از گیج استفاده نشود، حجم گاز ازت به گونهای نخواهد بود که اکسیژن را کاملا از لوله کشی خارج نماید، لذا در حین جوشکاری با فرایند اکسیداسیون مواجه خواهیم شد.
نصب تکیه گاه (ساپورت) در انجام لوله کشی کولر گازی
به دلیل امکان لرزش و حرکت لولههای مبرد، میبایست در زمان لوله کشی کولر گازی، حتما از تکیه گاه برای لولهها استفاده کرد. فواصل بستها در لوله کشی عمودی حداکثر ۲٫۵متر میباشد. فواصل بین ساپورتها در لوله کشی افقی نیز به شرح ذیل میباشد:
برای لوله به قطر ۶٫۳۵ تا ۹٫۵۲ میلیمتر، فاصله بین ساپورتها ۱٫۵ متر میباشد.
برای لوله به قطر ۱۲٫۷میلیمتر و بیشتر، فاصله بین ساپورتها ۲ متر میباشد.
انواع ساپورتها
انواع تکیه گاهها در شکل مشخص است که اکثرا به وسیله پی مهاری، به سقف و یا دیوار مهار میشوند. به این مورد باید توجه شود که در محل تماس ساپورت به لوله و عایق نباید به هیچ عنوان دفرمگی ایجاد شود.
این نکته را مد نظر قرار دهید که برای محکم کردن ساپورت و جلوگیری از دفرمگی عایق، میتوان با اضافه کردن مقداری عایق از این اتفاق جلوگیری کرد. برچسب گذاری لولهها پس از اتمام لوله کشی، جهت مشخص نمودن ارتباط لولههای بین واحد داخلی و واحد بیرونی الزامی است.
لوله گذاری
- استفاده از غلاف (پلیکا) به همراه هنگر در مسیرهای افقی طولانی برای انجام لوله کشی کولر گازی، الزامی میباشد.
- در اجرای مسیر لولههای مبرد از داخل دیوار، باید لولهها را از داخل دیوار یا رایزر عبور داد. استفاده از غلاف جهت عبور لولهها از دیوار الزامی است.
- حداقل فاصله لولههای مبرد از نزدیکترین سطح (سقف و یا رایزر) ۲۰ سانتیمتر خواهد بود.
- استفاده از لوله برق جهت عبور کابلهای برق الزامی است.
- کابلهای شیلد و پاور پنلها با فاصله از هم (بیش از ۵ cm) در سقف ها یا رایزرها در داخل لوله برق قرار میگیرند.
- حداقل فاصله لولههای مبرد از نزدیکترین سطح (سقف و یا رایزر) ۲۶ سانتیمتر خواهد بود.
- استفاده از لوله برق جهت عبور کابلهای برق الزامی است.
- کابلهای شیلد و پاور پنلها با فاصله از هم (بیش از ۵ cm) در سقفها یا رایزرها در داخل لوله برق قرار میگیرند.
سینی کشی برای انجام لوله کشی کولر گازی
استفاده از سینی (کف و درب) جهت عبور لولههای مبرد و لولههای برق در فضای باز الزامی است. سینی لوله (سینی کابل) یا روکش باید در بیرون (در معرض دید) نصب شود.
لوله کشی درین
این مرحله آخرین مرحله در لوله کشی کولر گازی است. به منظور تخلیه آب اواپراتور، باید از لولههای درین داخل پنل داخلی، استفاده شود. بیرون این پنل یک سری سوراخ تعبیه شده است که لولههای درین از طریق همین سوراخها به بیرون از پنل، هدایت میشوند. بنابراین لازم است تا با توجه به شرایط آب و هوا و رطوبت محیط، آنها را انتخاب کرد. باید حتما در مناطقی که رطوبت زیاد است، عایق کردن لولههای درین را انجام داد.
- لولههای درین میبایست با عایق PVC یا پلی اتیلن با ضخامت ۸ mm عایق گردد.
- حداقل سایز لولههای درین در شاخه های فرعی، ۲۵ mm یا یک اینچ و برای شاخههای اصلی (رایزر) در شرایط رطوبت کم، ۳۲ mm و در شرایط رطوبت بالا، ۴۰ mm انتخاب شود.
- شیب درین پنل داخلی میبایست در اجرا ۱۰۰/۱ یا ۵۰/۱ باشد. (در حدود ۳ تا ۴ درجه)
- رایزر اصلی لوله درین نباید به خط فاضلاب سنگین ساختمان متصل گردد و باید جهت سیستم تهویه مطبوع، مدار مجزا در نظر گرفته شود.
- در اجرا درین پنلهای داخلی سیفون مناسب و در بالاترین نقطه خط، ونت در نظر گرفته شود
- لوله کشی درین در زمانی که بیش از ۲ دستگاه داخلی مورد استفاده قرار گرفته باشد بصورت گروهی انجام میگردد
توضیحات: معمولا درین خروجی از هر پنل (خط فرعی) را با شیب مناسب (۵۰/۱ و یا ۱۰۰/۱) به سمت رایزری (خط اصلی) که آب درین را در چاه درین و یا هر محیط دیگری تخلیه کند، هدایت می کنیم که سایز آن می بایست از خط فرعی بزرگتر باشد. در ذیل، سایز درین مناسب پنلهای مختلف با توجه به دبی آب تخلیه آن را بررسی میکنیم:
- برای درین به قطر ۲۵ تا ۳۲ میلیمتر، مجموع ظرفیت سیستم داخلی ۸ میباشد.
- برای درین به قطر ۳۲ تا ۴۰ میلیمتر، مجموع ظرفیت سیستم داخلی ۲۰ میباشد.
- برای درین به قطر ۴۰ تا ۵۰ میلیمتر، مجموع ظرفیت سیستم داخلی ۴۰ میباشد.
- برای درین به قطر ۵۰ تا ۶۰ میلیمتر، مجموع ظرفیت سیستم داخلی ۶۰ میباشد.
- برای درین به قطر ۶۵ تا ۷۵ میلیمتر، مجموع ظرفیت سیستم داخلی ۱۰۰ میباشد.
اتصال لوله درین به دستگاه
در تصویر زیر، عکس بالایی مربوط به مدلهای مجهز به پمپ تخلیه و عکس زیرین مربوط به مدل های فاقد پمپ تخلیه میباشد.
تست مسیر درین
برای تست درین مقدار آب را باید زیاد انتخاب کنیم تا از باز بودن مسیر مطمئن شویم.
نحوه اتصال لوله به شفت عمودی
عدم رعایت موارد زیر باعث عدم تخلیه آب درین و خسارت به خانه مشتری می شود:
- شیب معکوس درین
- فاصله کم شلنگ تخلیه درین از سطح زمین عدم تخلیه آب را در پی دارد. (حداقل ۵ سانتی متر از سطح زمین بالاتر باشد)
- در صورتی که شلنگ تخلیه درین داخل ظرف باشد درین تخلیه نمیشود. (شلنگ درین به درون ظرف وارد نشود)
- عدم عایق کاری شیرهای سرویس پنل
- عدم رعایت شیب مناسب پنل
جمع بندی
در این مقاله اصول لوله کشی مسی برای انجام لوله کشی کولر گازی را بررسی کردیم. سعی کردیم تمام مواردی که ممکن است به آن نیاز داشته باشید تا توضیح دهیم. اگر در این خصوص نیاز به راهنمایی دارید، تنها کافی است با مشاوران ما در الوپایپینگ تماس بگیرید.
سوالات متداول
خم کردن لولهها به چند طریق انجام میشود؟
به دو صورت. خم کردن با دست و خم کردن مکانیکی
چرا باید در لوله کشی کولر گازی از ساپورت یا تکیه گاه استفاده کرد؟
به دلیل امکان لرزش و حرکت لولههای مبرد