انواع لوله کشی آب و بهترین روش لوله کشی ساختمان

مدت زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه

لوله کشی آب ساختمان یکی از قسمت‌های لوله کشی ساختمان است و از اهمیت بالایی برخوردار است. با انجام لوله کشی، آب به طور یکسان در میان همه قسمت‌های ساختمان، پخش می‌شود و نیازهای ما را برطرف می‌کند. می‌خواهیم در این مقاله به بررسی بهترین روش لوله کشی ساختمان بپردازیم. نخست درباره انواع روش های لوله کشی توضیحاتی می‌دهیم و پس از آن نقاط ضعف و قوت هر کدام را بررسی می‌کنیم. در نهایت پس از خواندن این مقاله، می‌توانید بهترین روش را برای لوله کشی ساختمان خود، انتخاب کنید. همچنین مشاوران ما در تیم الوپایپینگ، برایا ارائه انواع خدمات لوله کشی آب در اصفهان شما را راهنمایی می‌کنند.

بهترین روش لوله کشی آب ساختمان

لوله کشی آب ساختمان به روش سنتی

لوله کشی سنتی آب از قدیم در ساختمان سازی به کار می‌رفته و تقریبا بیشتر ساختمان‌ها از میان انواع روش های لوله کشی ساختمان به سراغ این روش می‌رفته اند. در قدیم بیشتر از لوله‌های فلزی، برای لوله کشی ساختمان استفاده می‌شده است اما این شیوه معایبی مانند هزینه نصب زیاد به دلیل سختی کار، زنگ زدگی لوله‌ها در گذر زمان و سنگین بودن لوله‌های فلزی را داشت که امروزه دیگر از این نوع لوله در لوله کشی ساختمان استفاده نمی‌‌شود.

انواع روش های لوله کشی انشعابی

در این گزینه از انواع روش های لوله کشی ساختمان رایزر اصلی وظیفه انشعاب لوله آب در کل ساختمان را بر عهده دارد و تفاوتی میان لوله کشی آب سرد و گرم نیست. در این روش، هنگام ورود لوله اصلی از خیابان به ساختمان، پس از نصب کنتور، به صورت مستقیم در داخل ساختمان استفاده می‌شود. در لوله کشی آب به روش انشعابی راه استفاده از رایزر اصلی در ساختمان به صورتی است که یک انشعاب از سر لوله برای هر محل مصرف گرفته شده و در پایان کل راه لوله کشی با یکدیگر ارتباط دارند. به همین علت این روش را روش لوله کشی انشعابی می‌نامند. امروزه به جای استفاده از لوله‌های فلزی با کمک لوله‌های پلیمری از لوله کشی انشعابی استفاده می‌کنند.

برای انجام لوله کشی آب گرم، ابتدا باید یک انشعاب از رایزر اصلی وارد دستگاه حرارتی شود و آب گرم، از لوله خارج شود. توضیحات فوق یک توصیف کلی از لوله کشی انشعابی بود. حالا می‌خواهیم به شکل قرارگیری لوله‌های منشعب شده در لوله کشی انشعابی بپردازیم. شکل قرارگیری این لوله‌ها به دو دسته لوله‌های روکار و لوله‌های توکار تقسیم بندی می‌شوند. در حقیقت گفته می‌شود بهترین روش لوله کشی ساختمان به صورت انشعابی بر پایه این تقسیم بندی است‌. چنانچه لوله‌هایی که از رایزر اصلی منشعب می‌شوند را از زیر مصالح ساختمانی عبور دهیم، شکل لوله کشی به صورت توکار است. در نتیجه استفاده از لوله کشی انشعابی به صورت تو کار، در ساختمان‌های در حال سکونت، بدون کنده کاری امکان پذیر نیست. اگر لوله‌های سرد و گرم انشعاب گرفته را بر روی سطح خارجی دیوار نصب کنیم به این روش لوله کشی انشعابی روکار می‌گوییم.

انواع لوله کشی آب

لوله کشی آب ساختمان به روش کلکتوری

به دلیل استفاده از وسیله‌ای به نام کلکتور، به این گزینه از انواع روش های لوله کشی ساختمان لوله کشی کلکتوری می‌گویند. این نوع لوله کشی جدید و پیشرفته است و تابع قوانین لوله کشی سنتی و انشعابی نیست؛ چون می توان از این روش لوله کشی بر خلاف لوله کشی انشعابی، به صورت جداگانه در ساختمان بهره برد. در این روش ، پس از ورود رایزر اصلی آب از خیابان به داخل ساختمان، وارد کلکتور وارد. سپس در محل‌های مختلف، طبق نیاز استفاده می‌شود. در واقع در این روش رایزر اصلی در داخل کلکتور منشعب می‌شود.

تعداد کلکتورها در ساختمان بر اساس محل‌های مصرف گوناگون است. کلکتورها با تعداد خروجی و ورودی‌های متفاوت در بازار وجود دارند. حال با توجه به مدل‌های مختلف کلکتور، برای لوله کشی آب سرد و گرم در لوله کشی ساختمان، حداقل به دو‌ کلکتور جداگانه نیاز است. به دلیل عدم ورود رایزر اصلی آب به درون وسیله حرارتی به صورت مستقیم، نیاز به کلکتور مجزا برای تقسیم لوله آب گرم خروجی از پکیج در بین وسیله‌های حرارتی مثل رادیاتور‌ها هست.

نحوه اجرای لوله کشی کلکتوری

اجرای لوله کشی کلکتوری، بر خلاف لوله کشی قدیمی یا انشعابی، نمی‌‌تواند به صورت روکار باشد؛ چرا که نحوه قرارگیری لوله‌های خروجی از جعبه کلکتور، به شکل توکار می‌باشد اما در این روش می‌توان لوله‌ها را در به دو صورت متفاوت از لوله کشی توکار در ساختمان قرار داد. گاهی اوقات در لوله کشی آب، مثل لوله کشی انشعابی، عبور لوله‌ها از کف ساختمان انجام می‌شود ولی در ساختمان سازی‌های جدیدتر، روش لوله کشی کلکتوری به صورت زیر سقفی انجام می‌شود یعنی عبور لوله‌های یک ساختمان، از زیر سقف طبقه بالایی انجام می‌شود.

انتخاب بهترین روش لوله کشی ساختمان

با بررسی ملاک‌هایی مثل سرعت اجرا، هزینه تمام شده، کیفیت کار و حفظ و نگهداری از لوله کشی، می‌توان بهترین روش لوله کشی ساختمان را پیدا کرد. هرچند شکل سازه اهمیت بسیاری در پیدا کردن بهترین گزینه از میان انواع روش های لوله کشی ساختمان دارد. منظور از شکل سازه این است که ساختمان در حال سکونت است یا در حال ساخت است. این عامل مهم، نقش بسیاری در انتخاب روش لوله کشی آب ساختمان دارد که نمی‌توان آن را نادیده گرفت؛ به خصوص اگر قصد داشته باشید در یک طبقه مجزا لوله کشی انجام دهید.

انواع روش های لوله کشی

سریعترین روش لوله کشی آب ساختمان

به صورت کلی در میان انواع روش های لوله کشی ساختمان، اگر به دنبال سریع‌ترین روش لوله کشی آب ساختمان هستید، پیشنهاد ما لوله کشی انشعابی به صورت روکار است، به خصوص اگر ساختمان در حال سکونت باشد. زیرا همانگونه که گفته شد، در این روش، بدون خرابی می‌توان لوله‌ها را از روی سطح دیوار عبور داد. در حقیقت از این شیوه برای تعمیر خرابی‌های لوله کشی آب هم استفاده می‌کنند؛ زیرا هزینه کمتری نیاز دارد و‌ سرعت انجام بالاتری نیز دارد ولی بعضی افراد به دلیل پیدا بودن ظاهر لوله‌ها در لوله کشی روکار، از این شیوه استفاده نمی‌کنند.

استفاده از لوله کشی روکار مزایای زیادی دارد و به همین دلیل، در ساختمان سازی برای رفع این مشکل از داکت کشی استفاده می‌کنند. داکت کشی، استفاده از قاب‌های مخصوص لوله است که تمامی سطح خارجی لوله را پوشانده و علاوه بر زیبا سازی استحکام زیادی نیز به کار می‌بخشد. لوله کشی روکار رکورد سریع‌ترین شیوه لوله کشی را دارد. بهترین روش لوله کشی ساختمان از نظر سرعت، لوله کشی کلکتوری با لوله‌های لایه‌ای می‌باشد. البته برای انتخاب این روش در لوله کشی ساختمان، باید حتما ساختمان در حال ساخت یا بازسازی باشد. چون همانگونه که گفته شد، لوله کشی کلکتوری جزء لوله کشی‌های توکار است ولی علت سریع بودن این روش، وجود دو عامل مهم است که یکی وسیله کلکتور و دیگری لوله‌های لایه ای می‌باشد. چون کلکتور باعث انشعاب گیری سریع در ساختمان می‌شود و از طرف دیگر، استفاده از لوله‌های لایه‌ای در این روش، به خاطر نصب سریع این نوع لوله‌ها سبب افزایش سرعت لوله کشی آب می‌شود.

بهترین روش لوله کشی ساختمان از نظر هزینه

باز هم لوله کشی روکار هزینه کمتری برای صاحب خانه دارد و همینطور لوله کشی کلکتوری با لوله‌های لایه‌ای بازهم در دومین جایگاه از نظر کمترین قیمت تمام شده، قرار دارد. در این گزینه از انواع لوله کشی آب ساختمان از لوله‌های لایه‌ای که یک‌دست استفاده می‌شود، به همین دلیل، از اتصالات و لوله کمتری نسبت به لوله کشی سنتی با لوله‌های پلیمری و فلزی استفاده می‌شود. از سوی دیگر میزان پرت لوله‌ها در روش کلکتوری بسیار کمتر است. چنانچه در ساختمان در حال ساخت از لوله کشی کلکتوری برای لوله کشی آب ساختمان استفاده کنید، می‌توان گفت هزینه شما در مقایسه با روش‌های دیگر بسیار کمتر خواهد شد.

انواع لوله کشی آب ساختمان

بهترین روش لوله کشی ساختمان از نظر کیفیت

کیفیت لوله کشی یکی از عوامل بسیار مهم در کار لوله کشی ساختمان است و پیشنهاد ما این است که حدالامکان از لوله کشی استفاده کنید که بهترین کیفیت را داشته باشد. این کار باعث می‌شود از هزینه‌های اضافی که ممکن است در آینده به وجود آید جلوگیری شود. کیفیت در لوله کشی در زمینه‌های عمر مفید لوله‌ها، سرعت و فشار آب و دسترسی راحت به آب می‌تواند بررسی شود. برای آشنایی با روش های افزایش فشار آب مقاله ما را در این مورد مطالعه کنید.

برای ساختمان در حال ساخت یا در حال بازسازی بهترین گزینه از انواع لوله کشی آب ساختمان لوله کشی کلکتوری با لوله‌های لایه‌ای و به صورت زیر سقفی است. چون در این روش از لوله کشی، از لوله‌های لایه‌ای استفاده می‌شود که بر روی فشار و سرعت آب تاثیر منفی نمی‌گذارند و از سوی دیگر هوای داخل لوله‌ها توسط شیر هواگیری خودکار که بالای کلکتور وجود دارد دفع می‌شود، این روش از لوله کشی دارای کیفیت بالایی است.

در شیوه لوله کشی به صورت زیر سقفی چون فشار مصالح از روی لوله‌ها برداشته شده طول عمر لوله‌ها افزایش یافته و کمتر دچار شکستگی و نشتی می‌شوند. نکته ذکر شده یکی از مزیت‌های این مدل از انواع روش های لوله کشی ساختمان است. هر‌چند در لوله کشی روکار هم می‌شود از لوله‌های لایه‌ای استفاده کرد و همچنین چون لوله‌ها روکار هستند فشاری به آن‌ها وارد نمی‌شود؛ ولی در لوله کشی کلکتوری چون جریان آب در لوله‌ها در محل‌های مختلف ساختمان به راحتی تحت کنترل هستند، این نوع لوله کشی مزیت بیشتری دارد؛ این مزیت زمانی که بخواهید در اثر وجود مشکلی جریان آب را در نقطه‌ای از ساختمان قطع کنید، مشخص می‌شود. در صورت استفاده از لوله کشی کلکتوری علی رغم لوله کشی روکار و انشعابی نیازی به قطع کردن کل جریان آب نیست.

بهترین روش لوله کشی ساختمان در حال سکونت

در این شرایط بهترین روش، لوله کشی روکار با لوله‌های پنج لایه است. برای آشنایی بیشتر با این روش مقاله ما را درباره نکات مهم در اجرای لوله کشی ۵ لایه مطالعه کنید.

کم هزینه ترین روش لوله کشی آب ساختمان

لوله‌های آب نیز مثل سایر وسایل و‌ تجهیزات ساختمانی با گذر زمان دچار مشکل شده و به تعمیر یا تعویض نیاز پیدا می‌کنند. در زمان خرابی، بسته به شکل لوله کشی اولیه، میزان هزینه و وقت تعمیر یا تعویض لوله‌ها مشخص می‌شود. لوله کشی روکار در بین انواع لوله کشی آب ساختمان به کمترین مقدار هزینه و وقت برای تعمیر، تعویض و حتی انشعاب گیری لوله‌ها نیاز دارد. به خصوص اگر لوله‌های آب گرم دچار مشکل شده باشند. به دلیل حرارت زیاد آب، این یک مشکل معمول در بین لوله‌های سیستم حرارتی در ساختمان است. حال اگر لوله کشی از نوع کلکتوری باشد در بین دو مدل لوله کشی کلکتوری زیر سقفی و خوابانده در کف زمین، راحت‌ترین شکل تعمیر، تعویض و انشعاب گیری لوله‌ها، در مدل زیر سقفی است؛ چون لوله‌ها در زیر کنافی در سقف قرار دارند؛ که برای تعمیر و… با برداشتن کناف می‌توان به لوله‌ها دسترسی پیدا کرد.

بهترین روش لوله کشی ساختمان

نتیجه گیری

در بین نکات گفته شده در این مقاله می‌توان گفت بهترین روش لوله کشی ساختمان شما با توجه به نوع ساختمان متفاوت است. در این مقاله سعی کردیم اطلاعاتی در خصوص روش‌های لوله کشی را برای شما بیان کنیم تا شما در انتخاب نوع لوله کشی ساختمان خود راحت‌تر باشید. اگر باز هم در این زمینه سوالی دارید، مشاوران ما در الوپایپینگ، می‌توانند شما را راهنمایی کنند.

سوالات متداول

کدام روش سریع‌تر اجرا می‌شود؟

لوله کشی انشعابی به صورت روکار

کدام شیوه لوله کشی کیفیت بیشتری دارد؟

برای ساختمان در حال ساخت یا در حال بازسازی بهترین روش لوله کشی آب ساختمان لوله کشی کلکتوری با لوله‌های لایه‌ای و به صورت زیر سقفی است.

4.7/5 - (3 امتیاز)
سوال فنی داری از ما بپرس!!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *