هواگیری پمپ آب خانگی را چگونه انجام دهیم؟

مدت زمان مطالعه: ۹ دقیقه

در این شرایط که با بحران کم آبی روبه‌رو هستیم، وجود پمپ آب در تمام خانه‌ها، بسیار لازم و ضروری است ولی در صورتی که هوا بگیرد، دیگر نمی‌تواند عملکرد خود را به درستی انجام دهد. در این حالت به صورت یکسره، روشن است و کار می‌کند اما نمی‌تواند آب را به چرخش در بیاورد و عملیات مکش و دهش را انجام دهد. در این شرایط باید به سرعت هواگیری پمپ آب خانگی انجام شود. وقتی هوا در پمپ جمع شود، دیگر نمی‌تواند عملکرد خود را انجام دهد. درواقع کار می‌کند ولی نمی‌تواند مکش آب را انجام دهد. در این مقاله می‌خواهیم شما را با نحوه هواگیری پمپ آب ساختمان آشنا کنیم.

 

هواگیری پمپ آب خانگی

چه عواملی موجب هوا گرفتن پمپ آب می‌شود؟

پمپ‌ها برای عملیات پمپاژ آب طراحی شده‌اند و هرچقدر هم که باکیفیت باشند، نمی‌توانند هوا را پمپ کنند و زمانی که در جریان کار خود، خلا داشته باشند، نمی‌توانند وظیفه خود را که پمپاژ آب است، انجام دهند. زمانی که میزان هوای داخل سیستم پمپ از یک مقدار مجاز بیشتر شود، نیاز به هواگیری دارد. وقتی که مقدار هوای اضافه بر مقدار مجاز، به دهانه مکش پمپ برسد، در واقع یک خلا ایجاد می‌کند و از ادامه عملیات مکش آب جلوگیری می‌کند و همین مسئله موجب هواگرفتن آن می‌شود.

هوا گرفتن پمپ آب، می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. پس در ابتدا لازم است که دلیل هوا گرفتن پمپ مشخص شود. معمولا در زمان نصب، لازم است که هواگیری اولیه انجام شود؛ بههمین دلیل حتما در این مورد باید با متخصص نصب پمپ آب در اصفهان تماس بگیرید. همچنین در صورت نیاز به تعمیر، حتی اگر ایراد در قسمت دیگری از سیستم آبرسانی ساختمان باشد، باید هواگیری ساده برای پمپ انجام شود تا بتواند به ادامه عملکرد خود بدون هیچ مشکلی بپردازد. هوا گرفتن پمپ آب می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد و همانطور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم، قبل از اینکه هواگیری انجام شود، باید دلیل این مشکل روشن شود و سپس مشکل آن برطرف شود. بنابراین دلایل مختلفی که باعث هوا گرفتن پمپ می‌شوند را بررسی می‌کنیم:

  • آیا مشکل از واشر و یا اورینگ پمپ است؟
  • آیا آب مخزن تمام شده و پمپ بدون آب کار کرده است؟
  • آیا در پمپ و یا لوله‌ها شکستگی یا ترک به وجود آمده که موجب هواگرفتن شده است؟
  • آیا پمپ یخ زده است؟
  • آیا اتصالات پمپ و تنظیم ارتفاع آن به درستی انجام شده است؟
  • و … 

این موارد تنها بخشی از دلایلی هستند که ممکن است موجب هوا گرفتن پمپ شوند. بنابراین ابتدا باید این موارد بررسی شود تا بتوان مشکل را پیدا کرد. پس از عیب‌یابی، باید برای تعمیر اقدام کرد و در نهایت هواگیری پمپ انجام شود.

هواگیری پمپ آب خانگی

هواگیری پمپ آب خانگی کاری است که لوله را، از هوای جمع شده درون آن، خالی می‌کند. هوایی که درون پمپ (کلگی پمپ) محبوس شده و به آن اجازه نمی‌دهد تا عملیات پمپاژ را به درستی انجام دهد، باید تخلیه شود. وقتی که این هوا با راهکارهای مختلف گرفته و خالی شود، می‌گوییم هواگیری پمپ آب انجام شده است. چند نوع پمپ در منازل استفاده می‌شوند. نوع اول، به این صورت عمل می‌کند که آب را از مخزن می‌کشد و آن را در کل ساختمان تقسیم می‌کند. عملکرد نوع دوم، به این صورت است که آب را از چا‌ه‌های عمیق به بالا می‌کشد. هر دو نوع این پمپ‌ها باید هواگیری شوند و زمانی که صحبت از هواگیری می‌شود، کلیت پمپ خانگی مدنظر است. همچنین بعضی پمپ‌ها به صورت خودکار تنظیم می‌شوند و نیاز نیست که برای آن‌ها هواگیری انجام شود و خودشان هوا را به طور اتوماتیک خالی می‌کنند، ولی پمپ‌هایی که از نوع جت هستند و معمولا در منازل استفاده می‌شوند، نیاز به هواگیری دارند.

هواگیری پمپ آب ساختمان

عملیات هواگیری پمپ آب خانگی چگونه انجام می‌شود؟

  • مقداری آب حاضر کنید.

یکی از مهم‌ترین وسایل برای هواگیری پمپ آب خانگی، آب است. برای این کار باید ارتفاعی که نیاز به هواگیری دارد را اندازه‌گیری کنید تا مشخص شود به چه میزان آب نیاز دارید. اگر می‌خواهید هواگیری را از مخزن آب که در کنار پمپ است، انجام دهید، به دلیل اینکه طول مسیر کم است، ممکن است فقط به یک پارچ آب نیاز داشته باشید و اگر پمپ آب در مسیر یک چاه است، پیشنهاد می‌کنیم که از یک شیلنگ برای تامین آب استفاده کنید.

  • برق پمپ را قطع کنید و فشار لوله‌ها را کم کنید.

برای انجام عمل هواگیری پمپ آب ساختمان ابتدا باید برق را قطع کنید. دلیل انجام این کار، اتوماتیک بودن بعضی از پمپ‌هاست، بنابراین باید برق پمپ را قطع کنید تا در حین کار، شروع به فعالیت نکند. همچنین پیشنهاد می‌کنیم برای کم کردن فشار در لوله‌ها، از شخصی بخواهید شیر آب را باز کند تا آب موجود در لوله‌ها تخلیه شود. اگر این کار انجام نشود، موقعی که می‌خواهید لوله‌ها را پر کنید تا هوا را خالی کنید، ممکن است آب با فشار زیادی خارج شود و به مسیر برق پمپ برود و یا شما را خیس کند.

  • مرحله اول هواگیری پمپ آب خانگی

معمولا در پمپ‌های جت، قسمت آبریز و یا پرایم برای هواگیری پمپ، در یک جای استاندارد قرار دارند. غالبا شکل و شمایل این قسمت یا ورودی، به صورت شش ضلعی و یا مربع است. لوله پلاستیکی به طور مستقیم در قسمت بالای سیستم پمپ بسته شده است. ابتدا باید توسط یک آچار فرانسه آن را شل کرد. وقتی که درب پرایمر را باز کردید، با استفاده از یک قیف یا هر وسیله ای که مطمئن باشید آب درون سوراخ می‌ریزد، آب را داخل پرایم بریزید. حالا آب به اتاق پروانه پمپ و لوله خروجی می‌رسد. این عملیات باید تا جایی پیش برود که آب تا بالای این شش ضلعی و یا مربع برسد. الان باید کمی صبر کنید تا هوایی که در مسیر محبوس شده، خارج شود. ابتدا حباب‌های آب، آب را خیلی سریع به پایین می‌فرستند و به مرور مقدار این حباب‌ها کمتر می‌شود. باید تا جایی که مطمئن شوید همه حباب‌ها تخلیه شده و دیگر هیچ حبابی در پرایم نمانده، منتظر بمانید. اکنون مرحله اولیه هواگیری پمپ آب ساختمان شما تکمیل شده است و باید درب پرایم را ببندید.

آموزش هواگیری پمپ آب خانگی - الوپایپینگ
  • مرحله دوم هواگیری پمپ آب خانگی

ابتدا باید از محکم بودن درب پرایم مطمئن شوید. حالا والو خروجی آب را باز کنید و برق پمپ را وصل کنید. اکنون باید فشار گیج، به سرعت زیاد شود و از صفر، صعود خوبی داشته باشد. حالا باید صدای پمپ از حالت خشک و خسته‌ای که داشت، به یک صدای آرام و نرم تبدیل شود همچنین باید مکش پرقدرتی داشته باشد و فشار آب در لوله‌ها هم مناسب باشد. البته ممکن است فشار هوا از شیرهای ساختمان تخلیه شود ولی به سرعت به پایان می‌رسد. اگر این عملیات هواگیری پمپ آب ساختمان را به درستی انجام داده باشید، دیگر لازم نیست که این کار را دوباره انجام دهید ولی اگر باز هم پمپ خشک کار کرد و نتوانست آب را مکش کند، دوباره باید همان کارها را تکرار کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای اطمینان از رفع کامل مشکل، حتی اگر پمپ عملکرد خود را به درستی انجام داد، یکبار دیگر عملیات هواگیری پمپ آب خانگی را تکرار کنید.

یادآوری

اگر عملیات هواگیری پمپ آب ساختمان را برای بار دوم هم انجام دادید ولی مشکل برطرف نشد، باید دنبال دلیل دیگری برای هوا گرفتن آن بگردید که طبق گفته‌های قبلی، ممکن است خراب شدن و یا ترک خوردن پمپ، لوله‌ها و یا قسمت‌های دیگر دلیل این موضوع باشند. در این مورد میتوانید مقاله آموزش عیب یابی پمپ آب خانگی را مطالعه کنید.

  • تخلیه آب اولیه لوله‌ها و آب گیری

بعد از انجام عملیات هواگیری پمپ آب، باید شیر آب ورودی را باز کنید و پمپ را در جریان قرار دهید. هرگز آب اولیه خروجی از لوله‌ها را نباید استفاده کرد. پیشنهاد می‌کنیم بگذارید تا چند دقیقه آب لوله‌ها خارج شود تا در صورت ورود هرگونه هوا و یا میکروب به سیستم آبرسانی، آن‌ها کامل تخلیه شوند و بعد دوباره از آب استفاده کنید. همچنین به شما پیشنهاد می‌کنیم در صورتی که مشکل هوا گرفتن برای پمپ شما، زیاد اتفاق می‌افتد، همیشه یک مخزن آب برای ذخیره در مواقع ضروری، کنار بگذارید.

نحوه هواگیری پمپ آب ساختمان

نکات مهم در زمان هواگیری پمپ آب ساختمان

عملیات هواگیری پمپ آب مخصوصا اگر مشکل پمپ خود را بدانید، کار پیچیده‌ای نیست. اما بهتر است برای این کار با تعمیر کار پمپ آب خانگی در اصفهان تماس بگیرید یا اطلاعات مورد نیاز خود در این مورد را کسب کنید. با این حال پیشنهاد می‌کنیم موارد ذیل را برای هواگیری پمپ آب خانگی خود به خاطر داشته باشید.

  • پمپ آب خانگی معمولا اتوماتیک است. به همین دلیل نباید در هنگام باز و بسته کردن برای تعمیر و یا به جهت هواگیری، به برق متصل باشد.
  • اگر احیانا در زمان هواگیری متوجه شدید که در زیر پمپ و یا در مسیر لوله‌ها نشتی دارد، بهتر است قبل از اینکه هواگیری را ادامه دهید، در این مورد با متخصصان مشورت کنید.
  • پمپ آب خانگی نباید مدام هوا بگیرد و تنها یک بار پس از راه اندازی اولیه نیاز به هواگیری دارد. اما اگر این مشکل به طور مداوم پیش می‌آید، حتما مشکل فنی وجود دارد.
  • پمپ گاهی ممکن است به دلیل قرارگیری نامناسب هوا بگیرد.
  • تا زمانی که دلیل اصلی هوا گرفتن را پیدا نکرده‌اید هرگز پمپ را دستکاری نکنید.
  • اگر پمپ شما بدون دلیل خاصی یکسره شده و مدام کار می‌کند، هوا گرفتن ممکن است یکی از دلایل باشد ولی تنها دلیل نیست و علت‌های دیگری هم ممکن است در این مورد تاثیر داشته باشد.
  • اگر بعد از انجام تعمیرات در سیستم لوله کشی خانه و یا پمپ، عملکرد پمپ بصورت یکسره شد، به احتمال زیاد دلیل آن، هوا گرفتن است.
  • بعضی از پمپ‌ها معمولا هوا نمی‌گیرند چراکه فرآیند پرایم یا هواگیری را خودشان به طور اتوماتیک انجام می دهند، پس باید قبل از باز کردن، مطمئن شوید که پمپ شما در کدام دسته قرار دارد.
بررسی پمپ برای هواگیری پمپ آب ساختمان

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم مطالب و نکات مربوط به هواگیری پمپ آب خانگی را برای کسانی که به این حرفه علاقه دارند و یا خودشان در این زمینه تخصص فنی دارند، جمع آوری کنیم. با این حال پیشنهاد می‌کنیم افراد معمولی که در این زمینه اطلاعاتی ندارند، این کار را به دست متخصصان در این حوزه بسپارند زیرا ممکن است علاوه بر اینکه نتوانند مشکل را برطرف کنند، به پمپ یا به خودشان نیز آسیب برسانند. الوپایپینگ در این زمینه حامی شما می‌باشد.

سوالات متداول

هنگام باز و بسته کردن پمپ اتوماتیک برای تعمیر به چه نکته‌ای باید توجه کنیم؟

پمپ آب به برق وصل نباشد

چه عواملی موجب هوا گرفتن پمپ می‌شوند؟

یخ زدن پمپ، تمام شدن آب مخزن، شکستگی یا ترک در لوله‌ها یا پمپ و …

4.5/5 - (2 امتیاز)
سوال فنی داری از ما بپرس!!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. حمیدبختیاریbak گفت:

    سلام،پمپ آب رااز پائین منبع ایستاده مکش و ازبالا هم آب خروج میشود،علت چیست تشکر

    1. admin_alopiping گفت:

      سلام وقت بخیر. لگر منظور شما منبع تحت فشار هست و در این صورت تیوپ منبع پاره شده و فشار هوای مخزن تخلیه شده و به جاش آب پر شده و در صورت فشار والو هوا، آب خارج میشه ازش