مراحل وکیوم کولر گازی از ۰ تا ۱۰۰
مدت زمان مطالعه: ۸ minutes
معمولا برای تهویه و خنک کردن محیط توسط دستگاههای تهویه مطبوع مانند کولرهای گازی، از گازهای فریونی مانند R410A و R22 استفاده میشود. اگر مقدار این مبردها یا سیالهای خنک کننده که اصطلاحا گاز نامیده می شوند، در سیستم کولر گازی، کم باشد یا اصلا نباشد، سبب اختلال در تمامی سیکل سرمایش شده و خطر آفرین است. بنابراین قصد داریم تا نحوه شارژ و وکیوم کولر گازی را به شما آموزش دهیم.

فهرست مطالب
تست فشار ازت پیش نیاز وکیوم کولر گازی
ابتدا باید از میزان تحمل فشار لولههای مبرد در سیستم لوله کشی مطمئن شویم. به همین دلیل تمامی مسیرهای مبرد را در صورت استفاده از گاز R22 تا ۳۵۰ PSI و در صورت استفاده از گاز R410a تا ۵۵۰ PSI به مدت ۲۴ ساعت، تحت فشار گاز ازت (N2) قرار میدهیم. پس از گذشت مدت زمان یاد شده، در صورت عدم کاهش فشار سیستم، نشتی در سیستم وجود ندارد.
چهار مرحله برای انجام عمل وکیوم کولر گازی
به منظور تخلیه کامل هوای سیستم و سپس تخلیه رطوبت موجود در لولههای مبرد و در نتیجه کارکرد صحیح دستگاه و بازدهی مناسب دستگاه، باید وکیوم کولر گازی را انجام دهیم. به این منظور از پمپ وکیوم استفاده مینماییم.

۱ . وکیوم کولر گازی
ابتدا شیلنگ را با شیر به وسط گیج و شیر کم فشار (آبی رنگ) را به شیر سرویس گاز میبندیم. پمپ وکیوم را روشن نموده و پس از اینکه عقربه گیج فشار ۷۶ Cm-Hg (زیر صفر) را نشان داد، شیر قسمت کم فشار منیفولد (آبی) را باز میکنیم. به این ترتیب ارتباط بین شلنگ زرد و آبی گیج و همچنین لولهها برقرار و سیستم وکیوم میشود.
زمان مورد نیاز جهت عملیات وکیوم کولر گازی به متراژ لوله کشی بستگی دارد و حداقل زمان مورد نیاز برای دستگاه غیر اینورتری در حدود ۲۰ دقیقه و برای دستگاههای اینورتری حداقل ۴۰ دقیقه میباشد. در سیستمهای اینورتری با گاز R410A، به دلیل اینکه نوع روغن کمپرسور آنها از نوع مصنوعی میباشد، باید حداقل به مدت ۴۰ دقیقه سیستم را وکیوم نمود تا اثری از رطوبت داخل لولهها باقی نماند.
تکنسین موظف است پس از اتمام وکیوم به مدت ۱۰ دقیقه، گیج را از شیر سرویس جدا نکند، تا از نبود نشتی داخل سیکل و صحت وکیوم، مطمئن شود. در صورتی که پس از اتمام وکیوم، عقربه گیج به سمت بالا برنگشت، یعنی نشتی در سیکل و شیرهای سرویس وجود ندارد. چنانچه پس از اتمام وکیوم عقربه گیج به سمت بالا حرکت کند به منزله وجود نشتی در داخل سیکل و عدم اتصال مناسب شیرهای سرویس میباشد.

۲ . محاسبه مقدار شارژ گاز اضافی، دومین مرحله وکیوم کولر گازی
مقدار شارژ گاز اضافی = (طول لوله کشی انجام شده – ۷٫۵) × ضریب جدول
طول لوله کشی استاندارد برای کلیه مدلهای کولر گازی LG بدون نیاز به شارژ گاز اضافی تا ۷٫۵ متر میباشد. حداقل طول لوله کشی کولرهای گازی LG، به اندازه ۵ متر میباشد. ضریب شارژ گاز اضافی با توجه به ظرفیت دستگاه و از جدول هر دستگاه استخراج میگردد.
مثال: چنانچه طول لوله کشی انجام شده ۲۰ متر باشد، مقدار شارژ گاز اضافی را محاسبه نمایید. (ضریب شارژ: ۲۰ g/m)
(20 – 7.5 ) × ۲۰ =۲۵۰ g
۳ . نحوه انجام شارژ گاز مرحله سوم وکیوم کولر گازی
برای گاز R22 میتوان هم کپسول را ایستاده قرار داد و هم به طور واژگون، ولی برای شارژ گاز R410A به خاطر ترکیب گاز، حتما باید کپسول را طبق شکل زیر به طور واژگون قرار داد تا شارژ گاز به درستی انجام پذیرد. چنانچه کپسول گاز R410A به شکل صحیحی قرار داده نشود، کارکرد دستگاه مختل شده و راندمان دستگاه به شدت کاهش پیدا میکند. بر روی کپسول گاز نیز طرز صحیح قرار گرفتن کپسول، جهت شارژ گاز نشان داده شده است.

شارژ گاز اضافی دستگاه، پس از مراحل نصب دستگاه، اتمام لوله کشی و تست فشار ازت وکیوم کولر گازی، انجام میگیرد. بدین صورت که پس از محاسبه مقدار شارژ گاز اضافی (متراژ لوله کشی بیش از ۷٫۵متر) اقدام به شارژ گاز سیستم مینمائیم.
ابتدا یک شیلنگ را به کپسول گاز متصل نموده و شیلنگ دیگری را به شیر سرویس خط برگشت دستگاه متصل مینمائیم، شیر کپسول گاز را باز نموده و سپس شیر قسمت پرفشار گیج (قرمز رنگ) را اندکی باز نموده تا هوای داخل شلنگ کاملا تخلیه گردد.
توجه کنید که دستگاهی که آکبند است، شیرهای آلنی شیر سرویسهای رفت و برگشت بسته میباشد. پس از خارج نمودن هوا از داخل شیلنگهای گیج، کپسول را بر روی ترازو قرار داده تا وزن دقیق کپسول مشخص شود، با مشخص شدن وزن کپسول گاز، دکمه Tare روی ترازو را فشار داده تا عدد صفر بر روی نمایشگر ترازو نمایش داده شود. سپس شیر آبی رنگ گیج را باز نموده تا اجازه ورود گاز از کپسول به داخل لولهها داده شود. پس از شارژ گاز سیستم به مقدار مورد نیاز، شیر آبی رنگ گیج را به همراه شیر کپسول میبندیم و اقدام به باز نمودن شیرهای آلنی خطهای رفت و برگشت دستگاه مینمائیم. حال میتوان دستگاه را در حالت Test Run روشن نمود و از صحت کارکرد دستگاه اطلاع پیدا کرد.
در بعضی از مواقع مقداری از گاز مورد نیاز دستگاه از کپسول به سمت لولهها نمیرود، در این حالت ابتدا شیر گیج آبی رنگ را بسته و سپس اقدام به باز نمودن شیرهای آلنی خطوط رفت و برگشت و روشن نمودن سیستم مینمائیم، پس از وارد شدن کمپرسور به مدار، شیر آبی رنگ گیج را باز نموده تا مابقی گاز به واسطه مکش کمپرسور وارد دستگاه گردد. در چنین حالتی پیشنهاد میشود که شارژ گاز به طور متناوب انجام شود (۱۰۰گرم شارژ گاز انجام شود، سپس شیر آبی رنگ بسته شود و پس از چند دقیقه دوباره شیر آبی رنگ گیج باز گردد، تا زمان مناسب به کمپرسور و آکومولاتور جهت کارکرد راحت تر داده شود).
۴ . راه اندازی و امور پایانی برای تکمیل وکیوم کولر گازی (Test Run)
پس از نصب کامل دستگاه و انجام مراحل وکیوم کولر گازی و شارژ گاز اضافی، تکنسین موظف است دستگاه را به مدت ۱۸ دقیقه روشن نموده تا از صحت عملکرد دستگاه اطلاع حاصل نماید. بدین منظور تکنسین باید دستگاه را در حالت Test Run روشن نماید. با فعال شدن این حالت، دستگاه تحت هر شرایط به مدت ۱۸ دقیقه در حالت سرمایش با حداکثر توان کار میکند. برای فعال نمودن این عملکرد، دکمه پاور دستگاه را به مدت ۳ ثانیه فشار میدهیم.
در این مدت تکنسین موظف مواردی را بررسی کند: فشار مکش توسط گیج مناسب، مقدار جریان مصرفی دستگاه و دمای خروجی از پنل را بگیرد و آنها را با استانداردهای تعریف شده شرکت، مقایسه کند.
آشنایی با فشار استاندارد مکش
فشار استاندارد مکش در سیستمهای با گاز R22 در دمای ۳۵ درجه سانتیگراد بین ۵۰ PSI تا ۷۵ PSI در سیستمهای اینورتری با گاز R410A در دمای ۳۵ درجه سانتیگراد بین ۱۲۰ PSI تا ۱۳۵ PSI میباشد. ( در محیطهای سردتر فشار مکش نیز مقداری افت میکند و بالعکس) چنانچه فشار مکش دستگاه از فشار اعلام شده، کمتر باشد و لوله رفت، برفک بزند، در صورتی که در سیکل مشکلی وجود نداشته باشد، به منزله کمبود مبرد داخل سیکل میباشد که یعنی دستگاه نیاز به شارژ گاز اضافی دارد.
نحوه اطلاع از شرایط مناسب کارکرد پس از انجام وکیوم کولر گازی
اختلاف دمای مناسب برای هوای سرد خروجی از پنل و هوای گرم برگشتی به پنل در حالت سرمایش بیش از ۸ درجه سانتیگراد میباشد. در حالت گرمایش نیز این عدد باید بیش از ۱۵ درجه سانتیگراد باشد. همچنین دمای مناسب هوای خروجی از پنل در حالت سرمایش کمتر از ۷ درجه و در حالت گرمایش بیش از ۴۸ درجه میباشد.

جمع بندی
در این مقاله مراحل انجام وکیوم کولر گازی و انجام شارژ گاز اضافی را برای شما بیان کردیم تا در صورت نیاز بتوانید خودتان این کار را انجام دهید. با این حال اگر نیاز به مشاوره دارید، میتوانید با الوپایپینگ تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنیم.
سوالات متداول
در سیستم با گاز R22 بین ۵۰ PSI تا ۷۵ PSI و در سیستمهای اینورتری با گاز R410A بین ۱۲۰ PSI تا ۱۳۵ PSI
تست فشار ازت